FEJLFINDING: Mine højttalere skratter

Hvis du oplever at dine højttalere skratter eller har mislyde når du spiller, så er der flere ting der kan være galt:

1. Hvis højttalerne lugter brændt
Hvis højttalerne lugter brændt, så skyldes den skrattende lyd typisk at lakken på svingspolen inde i højttaleren er brændt og ekspanderet, så den skraber imod svingspolegabet. Dette sker hvis højttaleren er blevet overbelastet. Overbelastningen sker enten fordi den har fået for meget effekt / mange watt, eller hvis signalet eller musikken har været forvrænget.
Overbelastning af højttalerne er desværre ikke noget garanti dækker og der er, på de fleste højttalere, desværre ikke mulighed for at reparere en fejl som denne.


2. Hvis højttalerne ikke lugter brændt
Hvis højttalerne ikke lugter brændt, så er det typisk én af disse to ting der er sket:
Enten er der kommet skidt eller sandkorn ned i svingspolegabet (specielt på åbne fuldtonehøjttalere og hattehyldehøjttalere), som så skraber imod svingspolegabet og giver en mislyd. Eller også er der en fabrikationsfejl på højttaleren, så svingspolen eksempelvis står skævt i svingspolegabet.
Hvis der er kommet et sandkorn ned i svingspolegabet, så er det desværre ikke noget garantien dækker, men hvis man er rigtig heldig, så kan sandkornet muligvis suges eller pustes væk, men der er også stor risiko for at man gør det være, desværre.
Hvis det i stedet er en fabrikationsfejl på højttaleren, og svingspolen er klar og kobberfarvet når den åbnes*, så dækker garantien i de fleste tilfælde.


Sådan undersøges det nærmere (kun af butikken!)
* Eneste måde at finde ud af hvad der er grunden til at højttalerne skratter, er desværre at man er nødt til at skære højttaleren op og membranen ud af chassiet.
Efter at højttaleren er skåret op, så kan den i de fleste tilfælde desværre ikke laves/repareres, så det er vigtigt at man har undersøgt højttaleren nøje inden, da man ellers står med en højttaler der skal smides ud efterfølgende, medmindre det viser sig at være en garantisag.

Besvarede denne artikel dit spørgsmål? Tak for din feedback! Der opstod desværre et problem